Ще се влюбите в тези приказно красиви снимки на българските планини! 13.12 | 11:01

Страхотна колекция от безценни кадри

От iNews.bg

Една млада дама прекарва поне по 160 дни годишно в българските планини, за да увековечи тяхната красота с помощта на фотоапарат. Снимките й са живописни, наситени с цветове, емоция и любов към природата. 

Неин кадър е избран от Microsoft като зимен тапет за Windows. Всеки, докоснал се веднъж до прекрасните изображения, пресъздаващи уникалната атмосфера на отдалечените кътчета из България, не може да откъсне погледа си от тях. И дълго след това продължава да ги носи в душата си.

Ето как Мая описва прелестните български планини:

"Малката ни родина е обсипана с толкова красиви и различни едно от друго кътчета, че е трудно да се назове едно място. Много са! В Родопи обичам горите, язовирите, отдалечените села. В Стара планина уютните хижи и разлятото било. 

В Рила се наслаждавам на десетките езера - не са само 7, а над 230. В Пирин обожавам скалистите върхове. Но ако трябва да спомена имена, то те са Тевно езеро, Страшно езеро, х. "Ехо”, Беглика.

Ако трябва да опиша българските планини, няколко думи не биха могли да ми стигнат. Може би именно за това помага фотографията - за да може човек, дори и бидейки в града, да види ясно как изглеждат планините ни и какво ги прави различни една от друга. 

Родопа е мистерия и майка, която те закриля. Балкана е благ, но понякога суров. Рила е нежна, като жена с много лица, а Пирин е всемогъщ великан, ръбат и темпераментен. Странджа е зелено море от гори, Беласица е дом на кестените, Али ботуш (Славянка) е райска градина, а Витоша е достъпна от север и непозната от юг. 

С колело прекосих Западните планини, над 10 са по границата с Македония и Сърбия. Там е диво и просторно. А Сакар е домът на масивите с лозя." 

Усетете магията на планинските простори в България чрез снимките на Мая Къркаличева, публикувани в Jenite.bg!

Водещи