Търново се радва на половин милион туристи през годината 12.11 | 17:36

Наблюдава се и засилен инвестиционен интерес към старата столица

От Елица Елефтерова

Половин милион туристи са посетили тази година старата ни столица Велико Търново. Това отчете кметът на града Даниел Панов. Той се похвали и с подобрена градска среда и инфраструктура, повишен инвестиционен интерес, разкрити нови работни места и само 6,1% безработица.

Приходът от внесен туристически данък от реализирани нощувки на туристически обекти е близо 90 хил. лева.
Туристическите обекти на територията на община Велико Търново (средства за подслон и места за настаняване) са 160. За една година са открити 299 търговски обекта.

През годината се наблюдава засилен инвестиционен интерес от страна на бизнеса към Велико Търново и региона. През втората година от мандата си Панов е провел 25 срещи с инвеститори, 20 500 квадратни метра улични настилки са изкърпени с асфалт, а за ремонт на общинската пътна мрежа са вложени 98 000 лв.

Община Велико Търново е осигурила около 500 работни места през последната година, като в момента работят 250 души, а по другите бройки програмите са приключили, съобщава в. "Стандарт".

17 проекта за 12 месеца е реализирала общината. Проектите са на стойност 59 млн. лева. Три от тях вече са приключени, а от фондовете са възстановени на общинския бюджет 31 млн. лева.

Санкциите към общината по европроектите са пренебрежимо малки – под 1%, отчитат от администрацията. От началото на мандата администрацията не е загубила нито една процедура по обществена поръчка, защитила е още три сертификата, които се изискват, за да може да се кандидатства за ново финансиране през следващия програмен период.

Водещи

Най-четени