Тютюнопроизводителите благодарни на правителството 19.09 | 11:43

Те връчиха декларация в защита на бранша на премиера Борисов

От Ивелина Георгиева

Националната асоциация на тютюнопроизводителите връчи декларация в защита на бранша на премиера Бойко Борисов. Тютюнопроизводителите благодариха на правителството за бързата реакция по отношение на подкрепата, която са получили на европейско ниво.

Председателят на асоциацията Цветан Филчев припомни, че вчера в Гоце Делчев е имало Консултативен съвет по тютюна и производителите са излезли с декларацията, под която са се подписали всички от сектора.

"Радваме се, че за първи път се наблюдава синхрон между кабинета, в лицето на премиера Бойко Борисов и земеделския министър Мирослав Найденов, с действията на всички евродепутати, без значение, която политическа партия представляват в усилията да защитят поминъка на 200 хиляди тютюнопроизводители".

Декларации са връчени на почти всички отговорни еврокомисари в ЕК – по земеделие, по правосъдие и на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, двамата вицепремиери Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Копие от декларацията, която се връчва на премиера, е изпратено и до Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Директивата за тютюневите изделия, която се подготвя да бъде приета в ЕС, не касае пряко тютюнопроизводството България, защото текстовете не ограничават тютюнопроизводството в България, но по косвен начин след една-две години ще рефлектира върху него, каза Филев. Ще има отражение върху ориенталския тютюн и сортовете Бърлей, тъй като заради ограниченията за тези видове тютюн в тютюневите изделия тези видове няма да бъдат търсени на пазара.

176 държави са подписали рамкова конвенция на СЗО. Те са дали съгласието си да има такива ограничения. 20 държави не са подписали и това означава, че те не са извън територията на ЕС и Европа като цяло. До две години България ще се наложи да закупува тютюн от други съседни държави, които не са подписали конвенцията. Действията на работната група по конвенцията защитават лобистки интереси на държави, които не са я подписали.

Това са най-големите производители на тютюн – САЩ, Канада, Зимбабве, Малави, Китай, Аржентина. Нашите опасения са свързани с поминъка на 200 000 тютюнопроизводители в България, посочи Цветан Филев. Ако за 5 % от тютюнопроизводителите това е бизнес, за 95 % е поминък и начин на оцеляване. В България няма алтернативи на ориенталския тютюн.

Ще е пагубно за цялата икономика на страната ако такъв бранш бъде дискриминиран и бъдат предприети рестриктивни мерки спрямо него. Браншът тютюн заедно със сегментите производство, търговия, преработка и реализация на тютюневи изделия генерира в хазната 1,7 млрд. лева годишен приход. В един момент ще настъпи обезлюдяване на цели райони.

Браншът вади България от кризи, каза Фикрет Бекир. Той е доходоносен за България и трябва да бъде запасен.

Водещи

Най-четени