Уволниха трима висши чиновници за несправяне с кризата в Япония 04.08 | 09:21

Уволненията са свързани и с плановете на премиера да създаде ново министерство по проблемите на безопасността в ядрената промишленост

От Андриян Георгиев

Японският премиер Наото Кан уволни трима висши държавни служители заради грешки в управлението на кризата с аварията в АЕЦ "Фукушима-1", заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Уволнени са заместник-министърът на икономиката, отговарящ за ядрената енергетика, ръководителят на Агенцията за ядрена и промишлена безопасност Нобуаки Терасака и директорът на Агенцията за природните ресурси и енергетиката Тецухиро Хосоно.

По-рано няколко медии съобщиха, че е възможно да бъде уволнен и самият министър, но Кайеда е опровергал тези твърдения.

Наото Кан неведнъж е изразявал недоволство от работата на чиновниците в това министерството за гарантиране на безопасността на ядрените обекти в страната като цяло и от допуснатите пропуски при кризата в АЕЦ "Фукушима-1".

Уволненията са свързани и с плановете на премиера да създаде ново министерство по проблемите на безопасността в ядрената промишленост, което ще работи при по-строги стандарти.

Водещи

Най-четени