Управляващите доказват, че образованието е приоритет – увеличават парите за БАН 14.11 | 10:13

За първи път субсидията за академията скача с 20 на сто

От Христина Рафаилова

Средствата, предвидени в Бюджет 2014 г. за образование, показват, че сред основните приоритети в основния финансов закон е именно просветата. 

Българската академия на науките, която беше вечният ощетен по време на управлението на ГЕРБ, ще получи  с 12 740 000 лв. повече следващата година. 

Това каза ресорният министър Анелия Клисарова по време на обсъждането на бюджета. Тя определи като неверни твърденията, че финансирането за образование е орязано. Просветният министър подчерта, че са осигурени средства да продължат националните програми. 

Сред една от основните цели е да са намали броят на децата, отпадащи от училище. За тази цел са предвидени 59 млн. лв. Делегираните бюджети за школата са подсигурени с 27 млн. лв.

Управляващите ще борят и несъответствието между кадрите, излизащи от образователната система и нуждата на бизнеса. За това са отделени близо 17 млн. лв. 

Клисарова се оплака, че ведомството ѝ има да връща 8 млн. лв., защото Фонд "Научни изследвания" не е бил ръководен както трябва. 

Увеличението на субсидията за БАН като позитив беше изтъкнато и от лидера на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че за първи път финансирането за академията е нараснало с 20 на сто. 

"В продължение на 4 години Симеон Дянков и ГЕРБ подложиха БАН на финансов геноцид. Средствата бяха намалени на само 54 млн. лв. Мотивът беше, че в БАН работят "феодални старци", коментира той, цитиран от агенция "Фокус". Той призова хората на Бойко Борисов да се засрамят заради политиката си спрямо БАН.  

Водещи