Две рецепти за Кутмач за трапезата на Петровден 29.06 | 14:30

Вижте как се приготвя

От iNews

Кутмач (или още наричан "Бял мъж” или "Белмъш”) е традиционно българско ястие, което се приготвя с прясно сирене и мляко. То е известно и като ястието за Петровден. Ето две рецепти за Кутмач:

Кутмач с прясно сирене и мляко:

  • Съставки:
    • 500 грама прясно сирене
    • 100 мл прясно мляко
    • 5 супени лъжици брашно
    • 1/2 чаена лъжица сол
    • 1/2 кафена чаша мед
  • Начин на приготвяне:
    1. Натрошете сиренето и сложете го в тенджера.
    2. Залейте с прясното мляко и разтворете брашното в малко вода.
    3. Оставете на силен огън, докато сместа се сгъсти.
    4. Изчакайте да поизстине и сервирайте, залято с мед.

 

 

Кутмач с прясно сирене и масло:

  • Съставки:
    • 400 грама прясно сирене
    • 200 грама овче мляко
    • 6 яйца
    • 1 ч.л. червен пипер
    • 50 грама масло
  • Начин на приготвяне:
    1. Настъргайте сиренето.
    2. Разбийте яйцата в студеното мляко и добавете червения пипер.
    3. Смесете сиренето с яйчния разтвор и добавете маслото.
    4. Изсипете сместа в тиган с незалепващо покритие и бъркайте за 4-5 минути, докато се сгъсти.
    5. Сервирайте Кутмач с мед или сладко.

Водещи