Червеното месо е свързано с рака на гърдата? 11.06 | 17:04
Намалете консумацията му
Младите жени, които ядат много червено месо, са малко повече застрашени от рак на гърдата, съобщи BBC. Ако червеното месо бъде заменено с боб, грах, леща, пилешко, ядки и риба, рискът ще намалее, твърдят специалисти от Харвардския университет. Британски експерти обаче изтъкват, че други изследвания не са показали ясна връзка между червеното месо и рака на гърдата.
Американското изследване е обхванало 88 000 жени на възраст от 26 до 45 години. Учените са анализирали начина на хранене на почти 3000 жени, развили рак на гърдата. Сред големите почитателки на червеното месо имало 6,8 повече случая на болестта на 1000 души за 20 години.
Учените предполагат, че протеини в червеното месо ускоряват деленето на клетките и растежа на туморите. Химикали като нитратите в обработените меса вече са класифицирани като възможни канцерогени. Препоръката на здравните власти е хората, които ядат дневно над 90 гр червено и обработено месо, да намалят количеството до 70 гр.
Водещи
-
Тежко ПТП на "Тракия", загина 21-годишен шофьор
Наложило се е аварийно-спасителния екип на пожарната да използва режещи инструменти, за да...
18.05 | 13:00
-
ВМРО предлага 4500 лева заплата за лекари и 3000 лева за медицинските сестри
Втора категория труд за работещите в държавни и общински болници
18.05 | 12:20
-
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения през годините
Това обясни комисар Мария Ботева
18.05 | 12:00
Най-четени
-
Теч на отговорите от първия модул на матурата по БЕЛ
В тази връзка МОН ще сезира ДАНС и полицията да се направи разследване за това откъде е дошъл...
18.05 | 09:45
-
Пътнически и товарен влак се сблъскаха в Белград, 13 пострадаха
Четирима от тях са в тежко състояние
18.05 | 09:15
-
Атанас Чобанов: Срещата на посланиците от ЕС с Пеевски е срамна
Разследващият журналист се отказва от проекти с европейско финансиране
18.05 | 11:00