Ще има разлики в данните на ЦИК и на паралелното преброяване 08.05 | 10:55

Очаква се в работата на СИК

От Ивелина Георгиева

Със сигурност ще има забавяне в работата на Секционната избирателна комисия (СИК). Това каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов в ефира на Нова телевизия.

"Нека да не забравяме, че тяхната работа е изключително тежка. Те трябва сутринта да отворят помещението, да организират гласуването до 20:00 часа. След това, когато са най-уморени, идва най-тежката част от тяхната дейност - да преброят гласовете от бюлетините", заяви той. 

Според него със сигурност ще има разминаване в преброяването на ЦИК и австрийската фирма, която ще прави паралелното преброяване на пет от партиите, които подписаха споразумение.

"Това, че ще има австрийска фирма не трябва нито да ни тревожи, нито да ни радва, защото нейната дейност се припокрива с дейността на всички български агенции, които достатъчно надеждно за извършвали такова преброяване в последни години", смята Бисер Троянов.

Той припомни, че на изборите трябва да се гласува със знак "X" и с химикал, пишещ само в син цвят.

Само такъв знак може да бъде утвърден в бюлетината и то само в едно от квадратчетата. Не трябва да има други отличителни знаци по избирателната бюлетината.

В случай, че гласувалият сбърка, той има право да върне бюлетината и да поиска нова, но има право на това само веднъж.

Празните бюлетини ще се считат за недействителни, подчерта Троянов.

Избирателят получава преди да отиде да гласува сгъната и подпечатана бюлетина от Секционната избирателна комисия (СИК), след като упражни правото си на глас той трябва отново да сгъне бюлетината, да я предаде на СИК, тя да сложи втори печат и едва тогава може да я пусне в урната.

Всички копирни машини закупени от Министерския съвет са три вида и за всяка една от тях има съответна инструкция и листовка, как да се работи с нея, увери говорителят на ЦИК.

Копирните машини ще бъдат разпределени по секциите от общинските администрации и ще бъдат тествани, за да се знае, че работят.

Техниката ще бъде инсталирана в присъствието на членовете на СИК предния ден преди изборите.

Троянов посочи, че на разяснителните листовки има публикуван стационарен телефон, на който при евентуален проблем с техниката членовете на комисията ще могат да се обаждат за помощ. Така ще може да се реагира бързо и веднага да се подмени дадената техника, допълни той.

Изборният ден на 12 май ще започне в 7.00 часа, а гласуването ще продължи до 20:00 часа.

Водещи

Най-четени