Ще ни гонят ли от работа и с имейл? 30.01 | 18:59

КНСБ се обяви срещу предложените мерки от бизнеса

От Георги Георгиев

Край на неудобството и физическата саморазправа. Шефът ни вече няма да се черви, за да ни съобщи лошата новина за уволнението ни. Той ще може просто да ни изпрати писмо по мейла.

Това предвиждат предложения на Българската стопанска камара (БСК). Идеята е да се намали административната тежест.

28 предложения за намаляване на административната тежест и увеличаване на заетостта вече са изпратени до вицепремиера Даниела Бобева, съобщава в. "Стандарт".

Други промени, които бизнесът предлага, пък са въвеждането на виртуално досие вместо хартиена трудова книжка. Има и идея шефовете да дават под наем служителите си на други фирми и да се премахне класа за прослужено време в частния сектор.

Възможност за наемане на 15-годишни и орязване на 40-те дни платен отпуск на жените, които се връщат от майчинство, също са сред идеите.

КНСБ обаче се обяви срещу предложените мерки, тъй като те ще отнемат правата на работниците и служителите. Според синдиката зад текстовете за намаляване на "административната тежест" се крият намерения за намеса в трудовите отношения.

Изпълнителният съвет на синдиката ще заседава извънредно във вторник, след което ще бъде обявена позиция по част от 28-те предложения.

Окончателното си мнение КНСБ ще представи на извънредното заседание на тристранката, когато тя бъде свикана От синдиката искат това да се случи още следващата седмица.

Водещи

Най-четени