Der Standard: КФН със сигнал в прокуратурата срещу фирма на Прокопиев 11.09 | 17:19

"Икономедия" се опитва да промени финансовия пазар в своя полза", заявява Стоян Мавродиев в интервю за изданието

От Христина Рафаилова

Комисията за финансов надзор (КФН) е подала сигнал в прокуратурата за продажбата на държавните дялове в EVN. Той е срещу бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу фирмата Bulbrokers, контролирана от бизнесмена Иво Прокопиев, която е била консултант по сделката.

Това става ясно от интервю пред Der Standard на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Според контролния орган продажбата е довела до загуби за държавата от 87 милиона лева. През 2011 г. правителството реши да продаде дяловете си от 33% в ЕРП-тата като част от мерките за борба с кризата, като тези в EVN бяха закупени от самата компания.

Чрез манипулации на борсата те бяха изтъргувани на много по-ниска от реалната цена. По този начин очевидно е бил ощетен републиканският бюджет, става ясно от думите на Мавродиев.

"Зависи от държавното обвинение дали ще разследва случая", заяви шефът на комисията. Той подчертава, че действията на ведомството му не са срещу купувача на дяловете EVN. 

Мавродиев коментира и медийния монопол у нас. Той заяви, че в България има медийни групи, които се опитват да влияят на политиката и общественото мнение, за да могат да променят финансовия пазар в своя полза. Като такава той посочи "Икономедия", чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев. 

Българските медии продуцират истории, които не са истина, като чрез тях се опитват да манипулират гражданите, и то само заради това, че на тези предприемачески групи не им харесва как изглежда финансовият пазар у нас. 

"Случаят с Прокопиев е такъв, че един от неговите бизнеси се финансира от частни пенсионни фондове. Ние сме се ангажирали да защитим правовото на българите, които са инвестирали парите си в тези фондове - "Доверие" и "Алианц", като сме подготвили редица случаи, при които дружествата трябва да върнат парите на гражданите", обяснява Мавровиев в интервюто.

"ГЕРБ не проведоха никаква структурна реформа в публичния сектор, здравеопазването, което в момента е пред колапс. Никаква реформа не беше реализирана в пенсионната система и администрацията.

Финансовият министър Симеон Дянков не беше никакъв реформатор, той е един неуспял министър, който се опитваше да играе ролята на неразбрания реформатор. Той прилагаше само политика на строги икономии. Това стана и причината предишното правителство да си отиде през февруари и да не може да сформира мнозинство в парламента след изборите.

Докато политиците не решат проблемите с прозрачността и монополите чрез закони, хората ще продължат да протестират", коментира още той.

Оригиналния текст на интервюто със Стоян Мавродиев може да видите в Der Standart.

Водещи