Reuters: България се отказа от балансирания бюджет 09.04 | 10:28

Страната поддържаше фискална дисциплина за сметка на жизнения стандарт

От Ралица Стоянова

България се отказа от плановете си за балансиран бюджет до 2016 г. заради по-нисък от очаквания икономически ръст, пише Reuters по повод новата прогноза на финансовото ни министерство.

Страната обаче все още възнамерява постепенно да намали фискалния си дефицит. Балканската държава поддържаше дисциплинирана фискална политика, за да защити националната валута, която е свързана с еврото. Това обаче беше за сметка на разходите за жизнен стандарт в най-бедната страна в ЕС, обяснява Reuters.

Дефицитът, който беше редуциран до 0,4% през 2012 г., ще се увеличи до 1,4% тази година и да падне до 1,3% догодина и през 2015 г., според средносрочната икономическа прогноза.

В прогнозата си от миналия април предишното правителство предвиждаше дефицит от 0,5% през 2014 г. и балансиран бюджет до края на 2015 г.

Ключът е да се продължи политиката на фискална консолидация със сравнително облекчаване през първата година от периода, се посочва в документа, който се очаква да бъде одобрен от служебното правителство до края на месеца.

Служебното правителство обеща да запази фискалната дисциплина, като в същото време създаде нови работни места и подкрепи най-бедните.

Финансовият министър Калин Христов обясни, че рецесията в еврозоната, която е основен партньор на България, както и слабото вътрешно търсене, ще "удари” икономическия ръст през тази година.

Според прогнозата той ще бъде 1% през 2013 г. и ще се увеличи до 1,8% през 2014 г. и 3,4% през 2016 г.

Нивата на икономически ръст още са далеч от онези 6-7% преди кризата. Страната трябва да догони европейските си партньори, отбелязва Reuters.

Икономическият спад е "заличил” над 400 000 работни места в България. Финансовото министерство очаква безработицата да се увеличи до 13% през тази година и падне до 12% през 2016 г.

Водещи

Най-четени