България предлага да участва в "Турски поток" с изграждане на хранилище за газ 22.06 | 14:19

Новината обяви руският министър на енергетиката Александър Новак след срещата с българския му колега Теменужка Петкова на 19 юни

От Галина Александрова

България иска да построи подземно хранилище за природен газ, за да вземе участие в проекта "Турски поток", който трябва да понижи зависимостта на потребителите на руски газ от транзитните страни, в частност Украйна, съобщава руското издание "Экономические известия".

Новината бе обявена от руския министър на енергетиката Александър Новак след срещата с българския му колега Теменужка Петкова на 19 юни. Новак обясни, че по време на разговора е било обсъдено участието на България в продължението на газопровода "Турски поток" на европейска територия. "България възобнови желанието си да построи хранилище за природен газ", заяви Новак, добавяйки, че съоръжението ще бъде разположено на българска територия, а не на границата между България и Турция.

В края на миналата седмица министър Петкова съобщи, че е запознала руския си колега с идеята за изграждане на газов хъб на територията на България по време на среща в рамките на Петербургския икономически форум. Подробности ще бъдат обсъдени на предстоящата среща на работната група по енергетика в София.

 "Проектът за газов хъб предвижда приемо-предавателна точка до град Варна за руския газ, както и газът, доставян от интерконекторите и бъдещия местен добив от дълбоко Черно море. Запознахме Европейската комисия с концепцията и проектите от нея са включени в десет годишния план за развитие на ENSOG.

Следващият етап от този процес е свързан с анализ, който ENSOG следва да извърши върху влиянието на проекта за газов хъб върху съседните страни. Това ще позволи определянето му за проект от общ интерес", коментира Петкова.

По думите й предимствата на проекта са стратегическото разположение на страната ни, добре развитата гаозпреносна мрежа в България и предстоящото й разширение и модернизация. Според министър Петкова българският газов хъб ще даде ефективна възможност за пренос на природен газ от Русия към Централна Европа.

Министър Петкова подчерта, че руската страна продължава да е важен партньор за България в енергийния сектор.

Водещи

Най-четени