Българо-руска работна група ще обсъжда варианти за АЕЦ "Белене" 29.07 | 14:28

Теменужка Петкова увери шефовете на „Росатом“, че сътрудничеството ще продължи

От iNews.bg

25 години след първата копка за втора ядрена електроцентрала по руски проект и инвестиции у нас, сега се взе решение за създаване на двустранна работна група, която да обсъжда възможните варианти по проекта "АЕЦ Белене" след решението на международния арбитраж в Женева. За това се договориха нашият министър на енергетиката Теменужка Петкова и представители на ръководството на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската Федерация "Росатом", предаде БГНЕС.

Очаква се българските и руски експерти да стигнат до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

"Двете страни бяха категорични, че отличното сътрудничество между АЕЦ "Козлодуй" и руската компания "Росатом" ще продължи", коментира Петкова.

Тя подчерта, че благодарение на добрата съвместна работа, процесът по удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок на българската атомна централа ще завърши успешно.

"Всички дейности в АЕЦ "Козлодуй" се изпълняват по график. По този начин България ще може и през следващите години да задоволява 32% от потребностите си от електроенергия от атомната централа", каза министърът. И увери руската страна, че България "високо цени коректността в съвместната работа с "Росатом".

Водещи

Най-четени