Гражданска отговорност - без стикери и без разсрочено плащане 20.04 | 17:48

Предложението е прието от КФН, но предстои одобрение от правителството

От Деляна Петкова

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на свое заседание проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането (КЗ), съобщиха от комисията.

Проектът е изпратен на Министерство на финансите и предстои провеждането на междуведомствена съгласувателна процедура преди внасянето му за разглеждане в Министерски съвет.

Проектът предвижда еднократно плащане на премията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност” (ГО) на автомобилистите, като отпада възможността за разсрочено плащане.

Ще отпаднат стикерите, които идентифицираха наличието на ГО.

По този начин застрахованият разполага с полица, която представя на органите за контрол на движението по пътищата и си спестява глоба или спирането на автомобила от движение.

На практика тази полица не осигурява покритие на отговорностите за причинени вреди и при пътнотранспортно произшествие застрахователното обезщетение се поема от Гаранционния фонд, чиито средства се формират от вноските на добросъвестните застраховани лица.

Тази практика не позволява да се направи точна оценка на обхвата по ГО и възпрепятства предприемането на ефективни действия за повишаване на обхвата.

Друга промяна във връзка със застрахователния договор по ГО е, че застрахователният договор влиза в сила в деня и часа на неговото сключване.

Това се прави с цел да бъде предотвратена лошата практика антидатиране на полицата. Не са редки случаите, в кои то при констатация на липса на ГО от КАТ водачът твърди, че е забравил полицата си вкъщи, за да избегне глобата от 400 лева и още същия ден сключва полица, която по сега действащото законодателство е валидна от датата на сключването, но не е фиксиран часът.

Комисията за финансов надзор иска да прекрати практиката, при която банките задължават кредитополучателите да се застраховат в определена от тях компания. Ако новите текстове бъдат одобрени, занапред всеки, който иска кредит, ще може сам да избира къде да бъде направена застраховката му "Живот".

Ако настъпи неблагоприятно събитие, банките ще се обръщат първо към застрахователите и чак на второ място към близките на починалото лице.

Предлагат се и мерки, които да подобрят състоянието на безопасността на движението по пътищата. В тази връзка има идея 50 % от средствата, постъпили в Гаранционния фонд от санкциите за несключена застраховка ГО, да се използват от Министерство на вътрешните работи за подобряване състоянието на безопасността на движението по пътищата. Тази мярка ще спомогне и за засилване на контрола по сключване на "Гражданска отговорност", смятат в КФН.

Водещи