Икономист: Край с евтините горива 25.05 | 09:26

В близко бъдеще не се виждат фактори, които да натиснат цените надолу, даже напротив

От iNews.bg

Времето на евтините горива по родните бензиностанции свършва. Това става ясно от думите на икономиста Владимир Каролев. Пред Нова телевизия той прогнозира, че в близко бъдеще цените на дребно на бензина и дизела у нас ще се увеличат. Причината е в покачването на котировките на петрола по световните пазари. Каролев отбеляза, че вчера барелът се е продавал срещу 48 долара, което е най-високата му цена за последните 6 месеца. Това пък от своя страна се дължи на намаленото производство на петрол във Венецуела, Либия и Нигерия, които са разкъсвани от вътрешни проблеми. В същото време Канада има проблеми със своите рафинерии, които са били засегнати от пожарите в страната, а в САЩ има намалено производство. Всички тези фактори подсказват, че поевтиняване на петрола няма да има, а съответно и на горивата на дребно.

Освен това намаление на потреблението няма, така че и тази причина за евентуално поевтиняване на бензина и дизела не е налице. Според Каролев цената на черното злато ще зависи предимно от поведението на САЩ на петролния пазар, както и от позиционирането на "Ислямска държава" която в последно време губи част от завзетите територии с нефтени рафинерии. При изтеглянето си джихадистите унищожават съоръженията и ще има нужда инвестициите да бъдат възстановени, обясни Каролев.

Относно разликите в цените в бензиностанциите у нас той коментира, че това е резултат от ценова политика. Големите вериги имат възможност да предлагат гориво, по-евтино с няколко стотинки, защото купуват повече количество, отбеляза експертът.

Водещи

Най-четени