Китайци правят електрически коли и автобуси у нас 12.12 | 16:58

Минотарен дял в китайската фирма Build Your Dreams държи американският милиардер Уорън Бъфет

От Ралица Стоянова

Китайският производител на автомобили Build Your Dreams (BYD) е постигнал договореност с българската компания "Булминерал" за изграждането на завод за производството електрически автомобили и автобуси.

Той ще се намира в българския град Брезник, пише АФП, цитирайки информация на агенция "СинХуа".

Половината от съвместното дружество ще се държи от китайската компания, която произвежда електрически автобуси и автомобили, а другата част ще се управлява от българското дружество, което работи в сферата на енергетиката, пише Econ.bg.

Миноритарен дял в китайската компания, която се листва на борсата в Хонк Конг, държи американският милиардер Уорън Бъфет. 

В новата фабрика, която се намира близо до София, ще се сглобяват между 40 и 60 електрически автобуса дневно. Капацитетът на производството на електрическите автомобили ще бъде определен през следващите три месеца, обясни шефът на "Булминерал" Александър Усачев. 

В понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че в момента се работи по три проекта за производство на автобуси в България. И трите са с участието на китайски инвеститори. Първият от тях е именно заводът в Брезник. В първата фаза от проекта инвестициите ще са 135 млн. евро.

Вторият проект също е свързан с производството на автобуси на ток, които обаче вместо от батерии ще се захранват от кондензатори. Третият пък е за производство на конвенционални модели, захранвани от фосилни горива.

Водещи

Най-четени