ЕК насърчава производството на "зелени" коли 08.11 | 16:01

Това е заложено в плана на комисията CARS 2020

От Ралица Стоянова

Европейската комисия предложи план за действие - CARS 2020, насочен към укрепване на конкурентоспособността и устойчивостта на автомобилната промишленост във времето до 2020 г.

Предложението на Комисията дава импулс на иновациите чрез рационализиране на научните изследвания и иновациите в рамките на европейската инициатива за зелени превозни средства. Ще бъде засилено сътрудничеството с Европейската инвестиционна банка с цел финансиране на мерките за стимулиране на иновациите и по-лесния достъп на малките и средните предприятия до кредити.

Създаването на стандарт на ЕС за интерфейс за зареждането ще осигури регулаторната сигурност, която е необходима предпоставка за разгръщането на широкомащабно производство на електрически автомобили.
Иновациите в автомобилната промишленост ще бъдат насърчавани също чрез всеобхватен пакет от мерки за намаляване на емисиите на CO2, замърсители и шум, за повишаване на безопасността по пътищата и за създаване на усъвършенствани интелигентни транспортни системи (ИТС).
ЕК предлага също така да се действа по непосредствените проблеми в автомобилния отрасъл. През ноември Комисията ще събере министрите на промишлеността, автомобилните производители и представителите на профсъюзите преди следващия Съвет по конкурентоспособността, за да бъдат разгледани мерки за координирано преодоляване на настоящата криза.

Водещи

Най-четени