Проверяват за картел при производството на хляб 25.09 | 17:34

КЗК е вляза в офисите на Съюзза на българските мелничари

От Ралица Стоянова

Комисията за защита на конкуренцията е извършила проверка в офиса на сдружение "Съюз на българските мелничари". Проверката е предприета в рамките на образувано производство за разследване на евентуално ограничаване или нарушаване на конкуренцията, информират от антимонополния орган.

Комисията е извършила проверката на място във връзка с резултатите от инициирания през март 2012 г. секторен анализ на конкурентната среда на взаимосвързаните пазари по веригата "пшеница- пшенично брашно- масов пшеничен хляб”.

В проверката са се включили и представители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София. От офисa на дружествата са иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, а чрез използване на специализирано оборудване са иззети и документи, съхранявани на електронни и други цифрови носители на информация.

Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на "Съюз на българските мелничари". В случай че такива бъдат предявени, ответната страна ще има възможност да упражни правото си на защита. След приключването на процесуалните  действия по преписката, КЗК ще се произнесе окончателно по случая.

Вчера от браншовата асоциация на производителите на хляб съобщиха, че надценката на насъщния в големите търговски вериги е между 45 и 50%, а в същото време доставната цена през последните 10 години не е променяна. Тя е около 55-65 стотинки.  

През юли усилено се заговори за драстично поскъпване на хляба заради по-високите цени на пшеницата и тока. Хлябът у нас ще продължи да бъде най-евтиният в ЕС, успокои тогава земеделският министър Мирослав Найденов, и добави, че ако има поскъпване на насъщния, то ще бъде от няколко стотинки. 

Водещи

Най-четени