Хората от „Напоителни системи“ излизат на протест, нямат заплати от месеци 02.09 | 15:09

Дружеството дължи на служителите си над 3,5 млн. лева

От Георги Велев

Работниците и служителите от държавното дружество "Напоителни системи” ЕАД в клоновете "Мизия” и "Долен Дунав” ще проведат едночасови протестни митинги. Протестите ще се проведат пред пред административните сгради на клоновете, съобщиха от КНСБ. Дружествата отговарят за напоителните системи в районите на Враца, Монтана и Търговище. Повод за недоволство са неизплатените работни заплати и осигуровки на 1900-те работници и специалисти за юли.

На служителите трябва да бъдат изплатени общо над 1,6 млн. лева като до момента те не са получили и лев. В клоновете "София”, "Среден Дунав”, "Струма-Места” и "Черно море” се дължат 40% от заплатите и осигуровките за май, които са за 601 452 лв. За юни са изплатени работните заплати само на клоновете "Тополница”, "Горна Тунджа”, "Марица”, "Средна Тунджа” и "Шумен”. При всички останали клонове не са получени никакви заплати за юни. На тях в момента държавата дължи близо 1,3 млн. лева възнаграждения за юни.

Общата сума, която се дължи за работни заплати и осигуровки на колектива на "Напоителни системи” ЕАД, е за над 3,5 млн. лв.

Организатори на протестите са синдикалните организации на КНСБ и на КТ "Подкрепа” в "Напоителни системи”. Те заявяват своята готовност да организират и протестна акция в София и да проведат ефективни стачни действия.

Водещи

Най-четени