„Берета трейдинг” ще възстановява базата край „Петолъчката” 18.06 | 20:48

Фирмата щяла да се насочва към военно производство

От Андриян Георгиев

"Берета трейдинг" възнамерявала да възстанови взривения склад за боеприпаси край "Петолъчката". За почистването от фирмата били поканили чужда фирма, която през юли щяла да работи на терена. Тя имала опита от подобно разчистване в Албания, Афганистан, Ирак и др., каза собственикът на "Берета трейдинг" Десислав Делев, цитиран от агенция "Фокус".

Срещу Делев можело да бъде повдигнато обвинение, посочи самият той. "Това не променя нашите планове. Казусът е труден, болезнен, отчитаме, че обществото е настроено, но животът трябва да продължи”.

Делев твърди, че освен задължителните здравни застраховки фирмата е направила и по една допълнителна на всеки от работниците. Семействата на загиналите щели да бъдат допълнително подпомогнати и от страна на фирмата, за което вече била издадена заповед.

"Берета трейдинг” била в очакване на писмено разрешение от компетентните органи за достъп до складовете. Тогава ще започне и приложение на планираните последващи действия, свързани с възстановяване на административната сграда и КПП, за да има възможност и за настаняване на чуждестранните екипи по почистването. Възстановими били цех 2 и 3, където нямало боеприпаси. Работниците сами проявили желание да продължат работата си, добави Делев.

Шефът на "Берета трейдинг" посочи, че никой от работниците няма да бъде принуждаван насила да остане на работа. Задължително на всички щяла да бъде осигурена психологическа помощ. Желаещите да ползват отпуск за почивка ще го получат. На въпроса може ли договорите от временни да се променят на постоянни, Делев не даде категоричен отговор.

Делев представи инвестиционните намерения на фирмата си. "Утилизацията е временна дейност, бъдещето е на военното производство. То е с дългосрочен ефект и с премерен риск. Искаме да развиваме индустрия тук”. Той добави, че до 10 години е възможно модерно превъоръжаване на армията с нови системи оръжие, нови калибри, които ще се произвеждат в България. "Ние ще се насочим именно към такова производство”, подчерта той с пояснението, че в база като тази край Стралджа може да се сглобяват готови закупени компоненти.

Собственикът на "Берета трейдинг” се срещна с колектива от злополучната база на "Берета трейдинг” край "Петолъчката”, съобщиха от Община Стралджа.

Мирослав Маринов, най-тежко раненият от инцидента на 5 юни, се възстановява, вече му правят придружаващи лечението масажи и е пред изписване, твърди Десислав Делев.

Водещи

Най-четени