1 евро инвестиция в безопасни условия на труд = 12 евро печалба 27.04 | 14:29

Това мнение изрази социалният министър

От Ивелина Георгиева

Чрез инвестиции в безопасност на условията на труд работодателите да могат печалба от 12 евро. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, позовавайки се на данни от Европейска фондация за подобряване условията на труд.

Когато работодателят инвестира 1 евро в подобряване на трудовите условия, получава възвръщаемост от 12 евро. Спестяват се и разходи за самия бизнес.

Директорът на ГИТ Румяна Михайлова каза, че най-често трудови злополуки се случват при заетите в преработвателната промишленост, в това число и за изминалата година. Броят на злополуките се определя от броя на работещите в една икономическа дейност или сектор.

Затова като причина тя посочи, че в преработвателния отрасъл има най-много заети. Причините за злополуките са неспазени технологични инструкции, необезопасени работни места. Понякога се допуска грубо нарушение на правилата за безопасен труд. Сред най-честите нарушители на изискванията са предприятията в сферата на строителството.

Това е една тенденция, която се забелязва вече години наред. Михайлова посочи, че тя не е характерна само за България, а е лоша практика в световен мащаб.

Проблемът с квалификацията и обучението на работниците в много от случаите също се неглижира от работодателите особено в микропредприятията. Михайлова отбеляза, че често пъти особено в строителството се пренебрегва инструктажът на работниците и не се инвестира в обучението им.

Динамиката на производствените процеси в страните от ЕС е много голяма и стресът на работното място все повече ще оказва влияние върху работника, отбеляза от своя страна министър Младенов. Според него трябва все повече да се правят анализи в тази посока, за да се вземат конкретни мерки.

Съвместният контрол между ГИТ и НАП по отношение на компаниите, които бавят заплатите на работниците и не ги изплащат, ще продължи, защото се отчита голям ефект от него.

Министърът съобщи още, че срокът за платения отпуск по майчинство няма да бъде променян.  

Водещи

Най-четени