40 хил. бежанци опитали да влязат у нас от началото на годината 19.08 | 14:31

Сирийци все по-рядко се опитват да нахлуят в България, над 80% от мигрантите за тази година са от Афганистан

От iNews.bg

Около 40 хил. бежанци са се опитали да проникнат у нас незаконно от началото на тази година. Това сочат данните на МВР. Броят им обаче със сигурност е по-голям, тъй като обхваща единствено доказаните случаи, регистрирани от властите. Според зам.-министъра на вътрешните работи Васил Гунев граничните ни полицаи са успели да предотвратят незаконното пресичане на границите ни от страна на 29 хил. души, като данните са валидни от 1 януари т.г. До края на миналата седмица. Паралелно с това пак органите на реда са заловили във вътрешността на страната още 10 209 нелегални мигранти. Само през последните няколко дни обаче беше съобщено за още няколко груши бежанци, хванати да се придвижват в различни райони, като става въпрос за близо 100 човека. Освен това от думите на Гунев не става ясно колко са онези, които са успели да преминат през България по пътя си към Западна Европа без да бъдат засечени. Заради което пък броят на бежанците, пресекли българската граница може би реално е много по-голям.

Сред нелегалната миграция у нас се забелязава и друга тенденция. Сирийците намаляват значително. Според регистрите на МВР над 80% от задържаните от полицията бежанци са от Афганистан. "За месец юли общо от задържаните в страната 2300 души 1700 са били от Афганистан", отбелязва зам.-министърът пред БНР. В същото време сирийците намаляват значително. От което става ясно, че огромна част от влезлите незаконно в България не бягат от войната и сблъсъците между различните страни в конфликта в Сирия и Ирак.

Гунев категорично отхвърля обвиненията на някои политици, че МВР не си върши работата и не успява да се справи с бежанския натиск по границите ни, особено тази с Турция. Според него такива изказвания са несъстоятелни. В подкрепа на това той отбелязва, че през тази година мигрантската вълна към България е с около 30% по-слаба от 2015 г. В същото време обаче в момента се намираме в най-активния период, тъй като месеците август и септември са най-натоварени.

Водещи

Най-четени