Google чества 150 години от рождението на Алеко Константинов 13.01 | 09:04

Световната търсачка показва писателя и вечния му герой Бай Ганьо

От Елена Кирилова

Google чества 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов с Google Doodle на българския писател и неговия знаменит герой Бай Ганьо.

Щастливеца, както е познат, е роден на днешния ден в далечната 1863 г. в Свищов. Отраснал в семейството на свищовски търговец, след завършването на средното си образование той решава да се заеме с право. Така попада в Новорусийския университет в Одеса, където завършва специалността.

По-късно, когато се завръща отново у дома, Константинов става съдия и прокурор в Софийския окръжен съд, а до края на дните си продължава да работи като адвокат.

Животът му обаче е много по-силно белязан от словото. Първите му творби се появяват във вестниците "Целокупна България” и "Свободна България” през 1880-1881 г. Творчеството му е силно заредено с емоции и с ясна позиция относно политическата обстановка в страната.

В творчеството си писателят и общественик прави разрез на социалните недъзи в България по това време. Едни от най-прочутите му творби са пътеписът "До Чикаго и назад”, цикълът "Разни хора, разни идеали” и не на последно място емблематичната книга "Бай Ганьо”

Водещи

Най-четени