Балчик превръща едновековна мелница в културен център 06.01 | 16:40

В мелницата, която разполага с близо 2500 квадратни метра площ, ще има експозиционна зала за артефакти от седем цивилизации

От Силвия Стоядинова

Мелница в Балчик от началото на миналия век ще бъде превърната в културно-информационен център.

Историческата забележителност ще привлича туристи с експозиция за пътя на зърното, съобщи архитект Владимир Попов - председател на клуб "Приятели на Балчик", в който членуват български и румънски архитекти, университетски преподаватели, изследователи на каменната архитектура.

Пететажната сграда е построена през 1909 г. и е сред най-модерните индустриални обекти в Европа по това време.

Мелницата е една от първите сгради със стоманено-бетонни конструкции в България. Изградена е от акционерно дружество от предприемачи, което изнася брашно в Италия, Гърция, Турция, Египет, поясни архитектът, цитиран от БТА.

По думите му през Първата световна война сградата е уцелена от няколко снаряда, но остава непокътната.

В мелницата, която разполага с близо 2500 квадратни метра площ, ще има експозиционна зала за артефакти от седем цивилизации, оставили следи в Балчик.

От някогашния индустриален обект са оцелели фрагменти от машини и трансмисии, което е провокирало архитектите да подредят и своеобразен музей на зърното.

В културния център ще се разположат и ателиета на художници.

Общината ще кандидатства с проект по оперативната програма "Регионално развитие" за превръщането на мелницата в туристическа атракция, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов.

Водещи

Най-четени