Барозу оповести официално: Слаб напредък на България в борбата с корупцията 22.01 | 11:55

Той представи заключенията от доклада по механизма за оценка

От Христина Рафаилова

България е предприела няколко позитивни стъпки, но цялостният напредък на страната в борбата с корупцията и организираната престъпност и реформирането на съдебната система не са недостатъчни. Това каза шефът на Европейската комисия Жозе Барозу за резултатите от доклада по механизма за оценка и сътрудничество, прилаган спрямо страната ни. 

Сред позитивните промени, предприети от държавата, са подобрения на процедурите за назначаване на главния прокурор и напредъка на ВСС за решаването на въпроса с натовареността на магистратите.    

Повтарящите се скандали и изплъзване от правосъдието на осъдени шефове на организираната престъпност са сред "болестите", с които страната ни не се е справила. Комисията ни размахва пръст и за политическото влияние върху съдебната система, подкопаваща общественото доверие. 

Малкият брой на делата за корупция и организирана престъпност, завършващи с осъдителна присъда, също допринасят за критиките в доклада, става ясно от думите на Барозу. 

"В доклада се посочва, че в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа", заявява председателят на ЕК. Той настоява за ясни политически ангажименти за установяването на върховенството на закона.

Барозу подчерта, че 4-те области, които касае мониторинговият механизъм, са в основата на модернизацията на българското общество. Процесът ще бъде успешен, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество, смята той.

Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година.

Водещи

Най-четени