Вкарват Пирин в Списъка на световното наследство в риск? 10.07 | 18:57

Международна конференция за световното наследство на ЮНЕСКО прие резолюция за опазването на емблематичната българска планина

От Галина Александрова

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи българския Национален парк Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане  на решенията на комитета. За това призоваха в специална резолюция участниците в международната конференция  "Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество" в Бон, Германия, , съобщиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Конференцията призовава и за повече прозрачност и по-ефективни консултации на държавните институции с неправителствените организации.

Резолюцията е заради безпокойството от вече причинените вреди на Национален парк Пирин, който е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

Българските национални институции са позволили Национален парк Пирин да бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО, европейското и българското законодателство и въпреки че българските неправителствени организации са осведомили Комитета за световното наследство за заплахата още през 2000 – 2001 г., е посочено в приетия документ.

В резолюцията се отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин. Първоначално разрешението за застрояване обхващаше  само 1% от площта.

Конференцията предупреждава, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионерът да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара. Това е увеличение с повече от 1000%.

В заключение конференцията призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Водещи

Най-четени