Възстановяват войнишки паметници в Разлог 14.08 | 10:05

Местата около паметниците ще бъдат предвидени за отдих и почивка

От Елена Кирилова

Община Разлог започва ремонт на войнишките паметници на територията си, предаде БТА.

Два от обектите, за които са предназначени 2500 лв. от държавния бюджет, ще бъдат възстановени и обособени като места за отдих и почивка.

Единият от паметниците се намира в местността "Мразеница” и представлява чешма с мраморна плоча и надпис  "Пий и кажи Бог да прости падналите герои в 1913 година”.

Вторият е разположен в местността "Калинова поляна”, а надписът му гласи "Тук от 13 до 18 юли 1913 г. българската армия разгроми гръцките нашественици. В ожесточени боеве загинаха 6 офицери и 106 подофицери и войници. Вечна слава на героите!".

Ремонтът ще включва архитектурни и строителни дейности, а плочите и буквите ще бъдат внимателно почистени и възстановени.

Пространството около двата паметника ще бъде облагородено, като се предвижда поставянето на пейки и маси. Цялата работа трябва да бъде осъществена до 15 септември.

Възстановяването на паметниците на загиналите във войните и за независимостта на България е част от мероприятията за отбелязване на 100-годишнината от от Балканските войни (1912-1913 г.) и 100-годишнината от освобождението на Разлог от турско робство.

Водещи

Най-четени