Германия застана на нашата страна - нападна Камерън заради имигрантите 20.01 | 16:24

Външният министър на страната обвини британския премиер, че вреди на ЕС

От Христина Рафаилова

Българите и румънците са на път да се превърнат в ябълката на раздора между Великобритания и Германия.

Външният министър на федералната република Франк-Валтер Щайнмайер обвини английския премиер Дейвид Камерън, че опитва да навреди на Европа, поставяйки под въпрос правото на свободно движение на гражданите. 

Британският министър-председател даде да се разбере по-рано, че имиграцията ще е ключов елемент при предоговарянето на членството на страната му в ЕС. 

Германският министър остро атакува Камерън заради това, че иска да наложи ограничения върху притока на граждани от бедни страни като България и Румъния, информира Telegraph.  

Според изданието Щайнмайер е заявил намерението на страната си да блокира плановете на Лондон да ограничи правото на свободно движение на европейските граждани.  

Дипломат номер 1 на Германия коментира, че федералната република печели много от пришълците. "Сега много млади хора идват при нас да учат", заяви той. 

Според него принципът на свободно движение не подлежи на предоговаряне. Опозицията в Германия пък заяви, че Камерън е изолиран от Берлин, Дания и Австрия в общата им загриженост за така наречения социален туризъм.

Във федералната република трябва да заработи комисия, която трябва да реши дали има заплаха за социалната им система и как може да бъдат преборени злоупотребите с нея. 

В Германия твърдят, че никоя държава членка не се опитва да променя принципите на ЕС като Обединеното кралство. 

От Даунинг стрийт контрираха, че правото на свободно движение е основно за евроблока, но то не може да бъде толкова мъгляво дефинирано.  

Водещи

Най-четени