Десетки дойдоха да се поклонят пред патриарх Максим 06.11 | 18:12

Политици и духовници изразиха скръбта си в Светия Синод

От Ивелина Георгиева

Извънредното заседание на Светия Синод започна веднага след пристигането на доростолския митрополит Амвросий пристигна в сградата на църковния орган.

Висшите духовници решават подробностите около погребението и денят на национален траур по повод смъртта на патриарха.

От общо 16 митрополита в страната на заседанието се събраха 10. Сред тях бяха пловдивският митрополит Николай, сливенският Йоаникий, видинският митрополит Дометиан, ловчанският Гавраил, врачанският Калиник и др.

През това време, за да изразят скръбта си към патриарх Максим и да напишат нещо в траурната книга, дойдоха много политици и духовници.

Скръбта към кончината на Максим изразиха кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев, лидерът на "Атака" Волен Сидеров, зам.-председателят на Народното събрание Павел Шопов и др.

Столичният кмет изрази скръбта си с благодарност за всичко, което патриархът е направил за града и подчерта, че неслучайно той е бил удостоен със званието почетен гражданин на града.

Най-дълбоките си съболезнования и скръбта на съпричастност на ръководството на социалистите дойде да поднесе лидерът им Сергей Станишев.

"Негово Светейшество дядо Максим беше истински духовен водач на българския народ", заяви Станишев.

По думите му патриархът е вдъхвал вяра и любов във всеки един човек с цялото си служение и на църквата и на отечеството.

"Сигурно, когато преди 40 години той е бил избран за водач на българската църква не е могъл да предполага, колко трудности, изкушения и предизвикателства ще трябва да преодолеят вярващите в България", коментира социалистът.

Станишев подчерта, че патриарха има огромни заслуги през трудните времена за българската църква и е успял да я опази от разкол и разединение.

Католическият свещеник епископ Христо Пройков също поднесе лично съболезнованията си на Светия синод и покойния патриарх.

Той съобщи, че в деня на траур, който ще бъде определен от Светия синод във всички католически храмове в страната ще се отслужат заупокойни служби за патриарх Максим.

Лидерът на Атака Волен Сидеров пък се опасява, че след кончината на българския патриарх може да настъпи объркване и да има опити православната църква да бъде превърната в протестантска или в нещо, което да служи за политически цели. Той заяви, че основание за тези твърдения му дават изявленията, които чува срещу църквата от някои политолози и социолози, както и от неправителствени организации.

През целия ден граждани влизаха в храм - паметника Св. Александър Невски, за да запалят по една свещ и да се помолят за душата на големия български патриарх.

Водещи

Най-четени