Ексшефът на разузнаването ген. Киров: Аз съм жертва! 03.07 | 16:09

Генералът е обвинен в присвояване на 4,7 милиона лева

От Филипа Тодева

Бившият директор на НРС ген. Кирчо Киров счита, че е жертва на политическата конюнктура. Това заяви Елин Алексов, наблюдаващ прокурор по случая и говорител на Софийска военно-окръжна прокуратура.

Днес прокуратурата официално съобщи, че повдига обвинение срещу Киров за присвояването на 4,7 милиона лева от парите на службата, която е ръководил. Към момента обвиняемият не е дал показания. Алексов каза, че според разследването на прокуратура Киров е единственият, който трябва да носи отговорност, макар че са проверени и други лица.

"Сигурен съм в това, което твърдя, след като съм внесъл обвинителен акт. Направихме опит да разберем какво се е случило с тези средства, но не стигнахме до нищо конкретно", обясни Алексов.

Събраните доказателства срещу ген. Киров са за периода от 2007 до 2011 година. За такива престъпления се предвиждат наказанията от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на част или на цялото имущество и лишаване от право на заемане на отговорни длъжности.

Прокурор Алексов бе категоричен, че е имало възможност хората, които са разполагали със средствата в Националната разузнавателна служба (НРС), да създадат механизъм за отклоняване на средства. За това съди на базата на над 30 тома събрани доказателства.

Водещи

Най-четени