Етническият мир напът да се срине, предупреди главният секретар на МВР 17.02 | 09:26

Протестът в Пловдив показал, че има заплаха за националната сигурност

От Христина Рафаилова

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров предупреди, че етническият мир в страната може да бъде нарушен. Пред TV7 той коментира протеста в Пловдив миналата седмица, който ескалира в насилие. 

"Има нещо, което се случва в момента, и ние го пускаме да се приплъзва под повърхността – опитите за нарушаване на баланса на етническия модел, което е заплаха за националната сигурност", коментира главният секретар.

Лазаров беше категоричен, че силовото ведомство няма да толерира никакви ксенофобски прояви.  

Според него има "невидими" течения в посока на нарушаване на мира, за които никой не носи отговорност.  

Главният секретар информира, че има образувано досъдебно производство за проповядване на етническа омраза. "Съветвам ви да наблюдавате кои лица ще бъдат поканени да бъдат разпитани и се надявам това да стане публично", посочи още той.

Лазаров коментира, че напълно подкрепя гражданите, които искат да изразят своята позиция, но не и когато това нарушава закона. 

"Не съм аз човекът, който ще казва кой за какво може да бъде разследван, но се надявам да се потърси отговорност за това, което се случи", каза главният секретар. 

От думите на Лазаров стана ясно, че местната власт в Пловдив е била предупредена, че се очаква ескалация на напрежението на протеста пред Съдебната палата на 14 февруари.

От общината обаче решили, че информацията е преувеличена, и не стопирали демонстрацията. 

Водещи

Най-четени