Ето го втория кабинет "Борисов" 06.11 | 17:15

Бойко Борисов ще има четирима вицепремиери – Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин и Меглена Кунева

От Филипа Тодева

Бъдещият премиер Бойко Борисов представи проектосъстава на новото правителство. След срещата с президента Росен Плевнелиев Борисов обяви, че новият кабинет ще има четирима вицепремиери - Томислав Дончев, Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин и Меглена Кунева.

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация ще бъде Бъчварова, а Кунева ще се занимава с европейски политики и институционални въпроси.

За правилното усвояване на европейските фондове Борисов отново се доверява на Томислав Дончев, в чийто ресор ще влезе и икономическата политика. Ивайло Калфин от АБВ ще бъде вицепремиер по демографска и социална политика, както и министър на труда и социалната политика.

В новия кабинет функциите на ръководител на силовото ведомство ще поеме партийна фигура на ГЕРБ. Веселин Вучков вече бе кадър на МВР – той бе заместник-министър в мандата на Бойко Борисов, а след това депутат в 42-рото НС.

Даниел Митов, който е част от състава на служебния кабинет, ще запази поста си и ще остане начело на българската дипломация.

За министър на икономиката е избран лидерът на СДС Божидар Лукарски, а на финансите – Владислав Горанов, който бе заместник-министър в предишния кабинет на ГЕРБ.

Министър на енергетиката ще бъде Теменужка Петкова, а не Делян Добрев.

В ресора "регионално развитие" за втори път министър ще бъде Лиляна Павлова, а Министерството на транспорта поема пак Ивайло Московски.

Човек на Реформаторския блок – Петър Москов ще бъде министър на здравеопазването.

Министър на туризма ще бъде Николина Ангелкова.

Начело на просветното ведомство ще застане проф. Тодор Танев от Реформаторския блок, а на правосъдието ще остане служебният министър Христо Иванов.

Ресор "земеделие" поема бившата шефка на комисията по земеделие от 42-рото НС Десислава Танева, а Министерство на отбраната – Николай Ненчев.

Министър на околната среда – Ивелина Василева, на културата – Вежди Рашидов, а спортното ведомство поема Красен Кралев.

Водещи

Най-четени