Жалваме се усилено срещу ЕРП-тата 14.02 | 16:55

91 жалби е получила Комисията за защита на потребителите от началото на годината

От Ралица Стоянова

91 жалби срещу трите електроразпределителни дружества в страната са подадени в Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на 2013 година. Това съобщи председателят на комисията Веселин Златев, цитиран от агенция "Фокус”.

74 от жалбите са срещу електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Има шест сигнала срещу ЕВН и 11 срещу "Енерго Про". Всички сигнали са препратени за разглеждане към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР).

Броят на подадени жалби срещу ЕРП-та ескалира, като обяснението за това са общите условия по договорите със самите дружества, отбеляза Златев.

За изминалата 2012 година в комисията са подадени 17 738 жалби, като 308 от тях са насочени срещу услугите, които предоставят електроразпределителните дружества. Подадените през 2011 г. жалби, свързани с работата им, са 387.

За миналата година комисията отчита 38 000 проверки и жалби, като 3000 от тях са изпратени към отговорните органи, отбеляза Златев.

Ако в срок от 30 дни трите електроразпределителните дружества в страната не предприемат действия, с които да променят нищожните и неравностойни клаузи по договорите си с потребителите, КЗП ще заведе колективни искове срещу тях, добави той.

Междувременно днес пред ДКЕВР се проведе пореден протест срещу високите сметки.

Икономическият министър Делян Добрев съобщи, че Агенцията за държавна финансова инспекция започва проверка на трите ЕРП-та от утре (15 февруари).

Водещи

Най-четени