Закон защитава пострадали заради сексуална им ориентация в ЕС 13.09 | 18:47

Страните-членки имат три години да го приемат

От Филипа Тодева

Европейският парламент прие нова директива в защита на правата, гарантирани на жертви на престъпления в ЕС. Директивата дава право на специализирана помощ и защита на хора, станали жертви на престъпления заради сексуалната си ориентация, полова идентичност или полово изразяване, съобщава БХК.

Директивата на Европейския парламент и съвет, която посочва минималните стандарти за права, подкрепа и защита на жертви на насилие, сега уточнява, че жертвите трябва да получат адекватна помощ и защита.

Това ще се определя въз основата на "личните характеристики на жертвата като възраст, пол и полова идентичност или полово изразяване, етнос, раса, религия, сексуална ориентация, здравен статут, увреждане, жилищен статут, затруднения с общуването, връзка или зависимост с извършителя на престъплението и предишни случаи на насилие".

За първи път в европейското право се споменава полово изразяване.

Докато сексуалната ориентация определя привличането, което човек изпитва към другите, под полова идентичност се разбира вътрешното и личното самоусещане за пол, което може и да не съответства на пола по рождение. Половото изразяване е начин, по който изразяваме пола си, включително облекло, реч, и маниери.

Антония Първанова, съавтор на доклада, коментира: "Горда съм, че Парламентът прие, че определени жертви на насилие, като жени, деца или хора от ЛГБТ общността, заслужават особено внимание и трябва да получават допълнителна защита, въз основа на нуждите си. Парламентът беше единодушен по въпроса и успешно убеди страните членки в Съвета на ЕС да приемат закона".

Майкъл Кешман, съпрезидент на Интергрупата по ЛГБТ права на Европейския парламент, добави: "Днес ЕС изпраща ясното послание, че жертвите на престъпления на омразата заслужават специално внимание. Всички тези жертви, както и техните семейства и приятели, знаят колко ужасяващи могат да бъдат престъпленията на омразата. ЕС е длъжен да ги защити".

Страните-членки на ЕС имат три години да транспонират директивата в националното си законодателство.

Водещи

Най-четени