Калфин: АБВ настоява за голяма коалиция с участието на БСП 23.10 | 12:34

В дясноцентристко управление трудно бихме участвали, посочи той

От Цанка Донкова

АБВ има готовност да продължи разговорите с ГЕРБ по отношение на бъдещата коалиция, но настоява тя да е максимално широка, включително с участието на Социалистическата партия. Това стана ясно от думите на Ивайло Калфин от АБВ след проведените втори консултации с ГЕРБ.

"Една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, което мисля, че всички ние трябва да направим за стабилността на държавата, за потвърждаване на нейната евроатлантическа ориентация и европейските приоритети, които имаме. Това е изключително важно нещо, стоим на това мнение", посочи Калфин.

По думите му АБВ не смятат, че с тях са приключили разговорите за коалиция. "Ние подкрепяме и бихме подкрепили коалиция, в която влизат основните - първата и втората - политически сили", посочи Калфин, но уточни, че в дясноцентристка коалиция АБВ няма да участва.

Калфин изрази надежда, че скоро ще се проведат разговори с БСП за политики, а и с всички останали парламентарни групи.

"Това, което за нас е изключително важно, което подчертахме и с което се явяваме на тези разговори, е, че има изключително сериозни проблеми в държавата, свързани с нейната финансова стабилност и с предстоящата зима, които предполагат националноотговорни решения. Призоваваме не за първи път политическите сили в парламента да оставят замалко на страна партийните си програми и да потърсим това, което е важно за държавата за следващите месеци, до края на годината”, коментира Калфин и допълни, че в момента се прави това, което не се е случило по време на изборната кампания - уточняват се политически позиции, прилики и разлики.

По време на днешните консултации ГЕРБ и АБВ са обсъдили и изработването на стратегия в областта на енергетиката. Те са се обединили около тезата, че е добре следващият парламент да приеме декларация, в която да се изведат националните приоритети, които всички политически групи да подкрепят.

Калфин добави, че очакват стратегията в областта на енергетиката да бъде приета, като посочи, че детайлите ѝ ще бъдат допълнително разгледани. "Получихме положителен отглас от ГЕРБ включително за развитието на ядрената енергетика - ако се появи нов инвеститор, различни интереси, максимално публично би трябвало да се разгледат в парламента", каза още той.

По  две  теми  двете  партии  са  постигнали  принципно  сближаване  на позиции  -  за  реформа  в  правосъдната  система  и  реформа  в  сферата  на сигурността.

Остават различията между АБВ и ГЕРБ по въпроса за ревизия на бюджета за 2014 година, темата обаче подлежи на обсъждане на експертно равнище. Различия има и по социалните мерки, по данъчната система, по въпроса за ролята на държавата за стабилизиране на българската икономика.

Водещи

Най-четени