Медиите определят визията на хората за света 29.11 | 18:34

Те се критик на обществото, твърди германски експерт

От Елица Елефтерова

Медиите са силата, която определя кои са важните хора и теми за обществото. Това заяви германският медиен експерт Бернд Малцанини по време на дискусия, посветена на свободата на медиите, която се проведе в София.

В качеството си на пета власт те определят представите за света на едно общество, но точно това ги прави уязвими, тъй като от тях се изисква да бъдат критик и контрольор, стана ясно от думите на експерта. 

Малцанини обясни какъв е начинът за регулиране на медиите в Германия и разясни какви са функциите и задачите на германската Кимисия за проучване и регулиране на концентрацията тази сфера (КЕК). Тя е орган, който извършва функции, подобни на тези на българския на Съвет за електронни медии (СЕМ).

Разликата между тях е, че в регулация на медиите идва от това, че в Германия се проверява и откъде идва финансирането на медиите и се следи за концентрацията на  собствеността. 

Подобна е и регулацията на медиите в Австрия. Д-р Флориан Филапич - зам. -  председател на Комуникационната служба коментира, че в неговата страна също се контролира финансирането и прозрачността на медиите, като акцентът пада основно върху печатните издания и телевизиите, тъй като те достигат до най-голям процент хора.

По думите на Филапич през последните години се обръща внимание и на електронните медии, тъй като те набират все по-голяма популярност в страната.

Водещи

Най-четени