Местан сезира съда в Страсбург заради отказа да се заличат българските имена на турците 05.02 | 10:30

Страната ни не разполага със собствен демократичен ресурс, заяви той

От iNews.bg

Лидерът на ДПС  Лютви Местан обмисля да сезира Европейския съд за правата на човека заради българските имена на родните турци.  

Преди ден парламентът отхвърли след бурни дебати предложението на Движението за права и свободи за промени в Закона за гражданската регистрация, според което трябва да се заличат имената на турците прекръстени насилствено по време на Възродителния процес.

В ефира на БНТ Местан каза, че вече съди България в Страсбург заради глобата , наложена за това, че е агитирал на майчиния си език по време на предизборната кампания.

Най- вероятно и този въпрос с имената ще тръгне по същия ред, не защото не обичаме родината си. Обратното – искаме да е родина, демократична, на равноправни граждани, каза председателят на политическата сила. 

Според него отхвърлянето на  предложението вчера поставяло под въпрос "имунната система" на демокрацията у нас.  

Дали ние разполагаме със собствен, национален демократичен ресурс да преодолеем последиците от Възродителния процес. Онова, което е заключено в стенографския протокол от вчерашното заседание, дава един тъжен отговор – не, не разполагаме със собствен национален демократичен ресурс, коментира политикът.

Местан  постави под въпрос  извинението, което беше поднесено от тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев към българските турците по време на митинга в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски преди година. 

Защото вчера от трибуната на парламента ние чухме един млад социалист, който говореше като апологет на Възродителния процес. Ние вчера чухме заявки от дясното, че няма да подкрепят един толкова естествен закон на ДПС починалите по време на Възродителния процес, в това число и ритуално самозапалилите се заради името и вярата си, каза още лидерът на партията. 

Той коментира и изказването  на депутата от ГЕРБ Цвета Караянчева, че  ДПС използва Възродителния процес "като търговска марка". " Имат един много безспорен ход. Вчера тази тема можеше да приключи буквално за 15 минути, ако са истински демократи, трябваше според мен да излязат с позиция :Не споделяме административното възстановяване на имената на всички български граждани,. Нека живите да подадат молба и да изразят волята си. Разбира се, не трябва да плащат такси и разноски за съдебните дела, защото не те са виновни за отнетото им минало, но именно защото мъртвите не биха могли да подадат молби от отвъдното. В тази част подкрепяме предложението на ДПС и дебатите приключваха”, заяви Местан. 

Водещи

Най-четени