Найденов не вярвал, че боб може да предизвика такъв интерес 31.10 | 16:31

Фирмата, опаковала боба, ще бъде глобена

От Ивелина Георгиева

Бобът по програмата за социално слаби на Европейския съюз е заразен с гъгрица, категорични са от Агенцията по храните. Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов, позовавайки се на изследванията на БАБХ.

"Не вярвах, че една тема като боб може да предизвика такъв интерес", каза Найденов. Той добави, че вредителите се виждат с просто око и, ако искат от фирмата, може да се направи повторен анализ в лаборатория на ЕС. Въпреки това Найденов се надява ЕТ "Фантастика 96 - Герги Цанкво да признае констатациите на БАБХ.

Земеделският министър обясни, че бобът е внос от Аржентина и Китай, а пристанището в Солун е било входната граница на ЕС за него. Пристигайки в страната ни, бобът е съпровождан с изрядни документи от гръцките контролни органи. Проверките на БАБХ обаче показват друго и Найденов е по-склонен да вярва на нея, отколкото на гръцката агенция по храните.

Той посочи, че фирмата има два варианта: или да възрази на изследването на агенцията по храните и да поиска нов анализ в европейска лаборатория, който да е за нейна сметка, или да приеме резултатите и да подмени партидите незабавно.

Фирмата ще бъде санкционирана от Държавен фонд "Земеделие" и Агенцията по храните. На фонда тя ще дължи санкция в размер на 120 хил. лева, защото по договор глобите при първия случай на нарушение са 2% от стойността на целия договор, който в случая е за 5,9 млн. лева.

Агенцията по храните, от своя страна, ще наложи максималната санкция за подобен вид глоби, която е в размер на 10 хил. лева.

По думите на председателя на БАБХ Йордан Войнов заразяването на боба не е станало на територията на страната. По всяка вероятност се е случило там, където е закупена стоката.

Изследванията на БАБХ във Варна показват, че има три положителни и три отрицателни проби на продукта. По думите на Войнов това е доказателство, че проблемът е от вноса, защото, ако беше от пакетирането, всички проби щяха да бъдат положителни.

На твърденията на собственика на фирмата Георги Цанков, че цялата тази ситуация е атака срещу него от негови конкуренти, действали съвместно със служители в Агенцията по храните, Найденов отговори: "При всяка констатация на агенцията първата хипотеза е атака от конкурентни фирми. Не знам как конкурентна фирма ще вкара гъгриците в боба." Найденов подчерта, че не съдят фирмата, но тя има договорни отношения и трябва да си поеме отговорността. Той призова от фирмата да приемат резултатите такива, каквито са.

От своя страна Йордан Войнов заяви, че не е задължително да има представител на фирмата, когато се е извършвала проверката на продукцията, защото стоката е била на склад при БЧК. Той добави, че не иска да влиза в спор с фирмата.

От МЗХ увериха, че в понеделник кампанията "Храна за бедните" ще продължи. Има достатъчно количества продукция, които няма да бъдат забавени.

Водещи

Най-четени