Натовски изтребители ще зареждат гориво в българското небе 04.05 | 15:28

По родните военни летища ще бъдат изградени съоръжения за обслужване на самолети-цистерни

От iNews.bg

Натовски изтребители и бомбардировачи ще могат да презареждат гориво от самолети-цистерни в българското небе. За целта днес правителството одобри специален пакет от документи "Съоръжения за презареждане във въздуха в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа”. Реализацията на необходимите дейности ще бъде осъществена чрез Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Пакетът цели осигуряването на възможност и способност самолети-цистерни да могат да летят в определени въздушни коридори над територията на България, в които да зареждат и дозареждат гориво в други самолети на НАТО. Също така се цели и изграждането на необходимата инфраструктура във военните летища, която да подпомага операциите за презареждане във въздуха в целия спектър на конфликти в зоната на действие на Главнокомандващия на силите на НАТО в Европа.

Приетото решение създава условия България да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното й членство в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.

Водещи

Най-четени