Нечувано! Вандали поругаха гробищата в Хисаря 20.01 | 10:34

Десетки гробове са с изкъртени надгробни плочи

От Цанка Донкова

Нечувана вандалска проява сполетя град Хисаря. Жителите на квартал Момина баня са стъписани от поругаването на гробищния им парк. Десетки гробове са с изкъртени надгробни плочи, а на места паметниците са изпочупени на парчета, съобщава bTV.

Жителите на града остават без обяснение на безчинството.

"Някои от гробовете бяха така осквернени, че паметникът – бутнат и занесен поне на 10 метра", описва Кула Вранчева.

Мъж, погребал сина си наскоро, преди дни намира надгробната му плоча изкъртена и захвърлена.

"Шест месеца вече, за шест месеца, на който и да е, няма да му е приятно. До него имаше още пет паметника, ние сме на отвъдния край, единият е взет оттук и счупен”, коментира Тано Паунски.

Гробището е заградено от телена ограда, но тя е разрушена в единия си край. Това прави влизането на коне и други животни изключително лесно. Хората обаче не вярват те да са причината, защото има откъртени дори паметници, които са оградени с метална ограда.

"Още като влизаш и като ги видиш, да ревеш, досега такова чудо не беше се случвало в нашите гробища. Действително от коне има много стъпки, но това е човешка ръка, това не може кон... парапетът е така изкривен леко, наклонен, там се е опирал сигурно", разказва Пана Михалска, жител на Хисаря.

От кметство в града заявиха, че средства за охрана на гробищата не са предвидени.

"На последната оперативка съм разпоредили да се купят колове и ограда вече от новия бюджет и да бъде ограден гробищният парк", посочи кметът Пенка Ганева.

По случая се води следствие. Ако обаче се окаже, че виновници в крайна сметка са конете, техните собственици ще трябва да платят щетите.

Водещи

Най-четени