Обявиха новите почетни граждани на Велико Търново 22.03 | 17:32

Званията бяха връчени официално на тържествена сесия на Общинския съвет

От Таня Георгиева

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Николай Ашиков наградиха с "Почетен гражданин на Велико Търново" скулптора Панайот Димитров - Понката и Драгни Драгнев, който е бил 2 мандата кмет на Велико Търново.

Панайот Димитров получи лично своята награда, а тази на Драгни Драгнев бе връчена на неговата съпруга.

"Изненадан, смутен, недостоен, горд - с тези четири думи, "пълни с достойнство и сила", Понката определи своето емоционално състояние от полученото признание и уверено обяви, че има възмездие за всичко в този живот и доказателство за това е връчването наградата.

"Трудно се оценява сложната и разнопосочна дейност на един политик и общественик, който е бил 2 мандата кмет на Велико Търново, 20 години общински съветник, 68 години гражданин на Велико Търново. Той живя и работи за и във Велико Търново. Драгни си отиде удовлетворен от този свят, защото можа да изпълни и последното обещание, дадено пред гражданите на Велико Търново и с тяхна помощ - да построи православния храм "Възкресение Христово" с крипта и параклис "Св. Георги победоносец". Някои хора не го разбраха, но той вече е в историята и тя ще даде оценка за дейността му", каза Светла Драгнева при получаването на приза на своя съпруг.

В заключение градоначалникът призова да "заровим политическите томахавки, да махнем междуличностните си проблеми и да оценяваме хората по достойнство, по свършената за нашия град работа".

На тържествената сесия бяха връчени и две награди "Велико Търново - 2012 г." . Първата получи  бригаден генерал инж. Цветан Георгиева Харизанов. Тя му бе присъдена за реформата във военно образователната система, за съпричастност и особен принос при утвърждаването и опазването на културно-историческото наследство, за насаждане на патриотичен дух и национална гордост сред жителите и гостите на старата столица на България.

Втората награда "Велико Търново 2012 г." бе присъдена на проф. д-р Радослав Димитров Радев за принос в обучението, квалификацията и преквалификацията на учителите по български език и литература, активно участие в просветни и културни форуми, редактиране и създаване на каталози и Алманах "Света гора", популяризиране на културното наследство и изкуство.

На тържественото връчване в голямата зала на МДТ "Константин Кисимов", присъстваха вицепрезидентът Маргарита Попова и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Сред официалните гости бяха депутати, представители на различни институции и НПО.

Водещи

Най-четени