От събота ски сезонът на Витоша стартира безпрепятствено 12.12 | 17:01

Правителството прие наредбата, с която се регламентират наемните отношения между концесионера и държавното горско стопанство на Витоша

От Ивелина Георгиева

Министерски съвет прие наредба, която регламентира наемните отношения и цените, които трябва да плати концесионера, за да наеме ски пистите на Витоша от държавното горско стопанство.

Това каза министърът на земеделието Мирослав Найденов след редовното правителствено заседание.

Наредбата ще бъде обнародвана в петък в държавен вестник и още в същия ден ще бъде сключен договора с концесионера "Витоша ски".

"От събота сезонът може да стартира безпрепятствено", увери Найденов.

Той използва случая да покани всички желаещи, които искат да практикуват този спорт да отидат на официалното откриване в събота (15 декември).

Земеделският министър посочи, че съществува известен конфликт относно детските лифтове. Конфликтът е между хората, които са инсталирали лифтовете и големият концесионер "Витоша ски".

Тези, които са инсталирали детските влекове, са влезли в спор с основния концесионер, обясни Найденов.

"Аз имам задачата да го убедя, че те трябва да останат там и децата трябва да могат да карат ски", посочи той.

Найденов увери, че този проблем ще бъде разрешен още днес и допълни, че по никакъв начин децата няма да бъдат възпрепятствани да практикуват ски спорта на Витоша.

През лятото зимният сезон на Витоша беше под въпрос, тъй като съответните терени трябваше да бъдат изключени от горския фонд, а съгласно Закона за туризма ски могат да се карат единствено на категоризирани писти, но преди да бъдат поставени категории - пистите трябва да бъдат законово определени като такива.

От "Витоша ски" тогава изразиха неудовлетвореността си от промените в Закона за горите. Според дружеството промяната в частта, която ограничава правата им за срок от 20 години е противоконституционна. От компанията твърдят, че правото им на строеж е безсрочно и ограничаването му с 20-годишен срок води до отнемане на права.

Гласуването на промените в Закона за горите пък бе съпроводено с редица масови протести на природозащитници.  Най-оспорваната точка от промените в закона касае промяната на предназначението на горски територии или земеделски земи, когато инвестицията е за изграждане на ски писти и спортни съоръжения.

Водещи

Най-четени