Радев иска позиция от ЕС за намесата на Турция във вътрешните ни работи 18.03 | 11:54

Президентът уверява, че е дал указания да няма политически уволнения

От iNews.bg

България държи да развива силни добросъседски отношения с Турция, но намесата й в нашите избори е факт и е абсолютно недопустима. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ. Той увери, че българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела.

"Искам да призова за повече спокойствие. Да не се ескалират емоциите покрай тази намеса. Българските институции и компетентните служби работят активно за пресичане на всеки опит за намеса в нашия изборен процес и в нашите вътрешни дела и те се ползват с моята безусловна подкрепа. Важно е също така как ние поставяме този въпрос в рамките на ЕС. Още на 9 март по време на Съвета на ЕС, споделих и поставих въпроса за ситуацията в България по отношение на тази намеса и нашите действия. Вчера проведох среща с посланиците на Германия, Австрия, Холандия и Франция, на която анализирахме ситуацията", обясни дъжавният глава.

Радев предупреди, че ескалацията на напрежението между ЕС и Турция рефлектира най-силно в България. "Рискът е най-сирен за нас, защоито ние сме на първа линия. ЕС трябва да има ясна, единна позиция и ние очакваме наистина по-бързо решение от ЕС, солидарно решение", призова той.

Вчера ДАНС обяви трима турски граждани за заплаха за националната ни сигурност и им наложи 5-годишна забрана да влизат на българска територия. Според ДАНС действията на тримата създават рискове за единството и териториалната цялост на България.

По отношение на работата на служебното правителство до този момент президентът Радев даде висока оценка. По повод кадровите промени, извършени от кабинета, Радев увери, че е дал категорични указания да няма политически уволнения.

"Посочете ми неправомерни уволнения. Ще поема отговорност за тях. Ние имаме принципна постановка за уволненията. Аз съм дал своите категорични указания в никакъв случай да няма уволнени по политически причини. Да има уволнени, само, когато има доказани нарушения и то, когато сигналите и всички обстоятелства са потвърдени и то с комисия", каза президентът.

Държавният глава съобщи, че служебното правителство ще избере нов български еврокомисар през май, ако до тогава, няма действащо редовно правителство.

Водещи

Най-четени