С дядо Максим си отива цяла една епоха 09.11 | 11:25

Държавната власт, дипломати и духовници от други религии се прощават с патриарха

От Ивелина Георгиева

Започна опелото на патриарх Махсим в катедралния храм "Александър Невски". Началото му бе дадено точно в 10:30 час, а то се отслужва от Вселенския патриарх Вартоломей.

Освен граждани, за последно сбогом с дядо Максим от сутринта в храма се стичат и официални лица, дипломати, посланици, политици и магистрати.

Президентът Росен Плевнелиев също пристигна за опелото. Той каза пред медиите, че ще запомни духовния водач като един добър и благ човек.

"Нека всички заедно да скърбим, но и нека се гордеем с това, което той направи за единството на българската църква и за духовността на българите", изтъкна Росен Плевнелиев. Той благодари на главата на Българската православна църква и заяви, че се прекланя пред това, което той е направил. Пожела си "с чисто сърце" следващият патриарх да бъде толкова достоен, колкото бе Максим.

Председателят на парламента Цецка Цачева каза, че ще запомни дядо Максим с усилията му за единението на българския народ. "Той беше стоик", подчерта тя.

Като достолепен, благ и солиден човек, който не се блазнеше от власт и светски изкушения, определи патриарха лидерът на РЗС Яне Янев. Според него рядко може да се съпостави който и да било друг висш духовник с дядо Максим.

"За съжаление заедно с него си отива и една друга епоха и затова трябва много задълбочено и по друг начин да се гледат процесите в Българската православна църква", посочи Янев.

За последен поклон пред патриарх Максим дойдоха представители на парламентарните групи на ГЕРБ и на "Коалиция за България" и членове на ръководството на "България на гражданите". Сред присъстващите се откроиха и представители на съдебната власт в лицето на временно заемащия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, председателя на ВКС Лазар Груев и председателя на ВАС Георги Колев.

Главният мюфтия също пристигна за опелото на патриарха. Той каза, че Максим "беше добър християнин и мъдър ръководител".

"Ние го споменаваме с добро и мисля, че ще остане в паметта на целия български народ", каза Мустафа Алиш Хаджи.

В 12:30 часа тялото на патриарха ще бъде изнесено от катедралния храм и ще бъде транспортирано към Троянската света обител, където ще бъде погребението му.

Патриарх Максим бе оставил изрично завещание, в което изразява желанието си да бъде погребан именно в Троянския манастир, откъдето започва неговата духовна кариера.

Водещи

Най-четени