Чии са уличните кучета в София? 14.06 | 19:05

На Фандъкова, на Борисов или на прехода?

От iNews.bg

Дали кучетата, които бродят по улиците на София, са на Стефан Софиянски, дали са на Тройната коалиция, дали са на Йорданка Фандъкова и Бойко Борисов, или просто виновен за огромната им популация е преходът?!

С отговора се занимаваха цял ден в Столичния общински съвет. Повод за дебатите стана поредният случай на зверски нахапан човек от агресивни четириноги.

Според Георги Кадиев от БСП това не са кучетата на Софиянски, а именно на Борисов и Фандъкова, защото по негови изчисления едно куче живее на улицата до 4 години. От ГЕРБ обаче са на мнение, че проблемът е от преди 20 години и постоянно се е задълбочавал без да се реши.

Тяхната позиция е, че улични кучета винаги е имало и винаги ще има, че проблемът не може да бъде решен за ден, два или седмица (по изразите на Малина Едрева и Николай Стойнев). Едрева е на мнение, че това не са кучетата на Бойко Борисов и на Фандъкова, а кучетата на българския преход. Тя припомни, че методът "кастрирай и върни" бе въведен от Тройната коалиция.

А Прошко Прошков върна топката в полето на ГЕРБ с въпроса: "А вие защо не променихте този закон. Може би защото бяхте заети със Закона за горите?".

Истината обаче е, че от случая с нахапания до смърт проф. Ботьо Тачков, общината е приела само една програма, която предвижда овладяване на популацията до 2016 година и е имало няколко акции за залавяне на кучета от екипи на общинското дружество.

Вторият случай идва да покаже, че агресивните кучета са проблем, който трябва да намери бързо своето решение. Управляващите обещават нова структура на "Екоравновесие" и увеличаване на екипите до 10. Как обаче 10 екипи от по двама души ще се борят с 10 хиляди агресивни четириноги не е ясно.

Ами, от общината казват, че нямат пари за повече приюти и екипи. В същото време обаче, само ден след като правителството прие постановление, което забранява държавната администрация да взема бонуси, СОС гласува да стимулира допълнително материално общинската – с 3 млн. лв.

Кадиев предложи в рамките на една седмица общината да потърси пари за изграждането на приюти за всички 10 хиляди кучета. Към момента има предложение за един приют за 2 хил. кучета на стойност 1,6 млн. лв. За да се направят 5 такива приюта ще са необходими 8 млн. лв.

"Екоравновесие" е извор на корупция. Проблемът не е само екологичен, на сигурността и здравословен. Проблемът е корупционен", смята социалистът. Той посочи, че през 2008 година третирането на едно куче е струвала 150 лв., а през 2012 година вече струва 296 лв. Това според него значи, че корупцията е нараснала два пъти, а голяма група от администрацията живее "от кучета".

Общинският съветник Ангел Джамбазки предложи кметът всяка седмица да дава отчет за изпълнението на програмата за овладяване на кучешката популация. От ГЕРБ обаче не сметнаха това за необходимо и отхвърлиха предложението. 

Водещи

Най-четени