Янко Петров: Не търсим коалиция, оставаме граждански контрол 09.05 | 10:14

Един от организаторите на "Движение за граждански контрол" в интервю за iNews

От Десислава Янкова

Досега в поредица интервюта ви запозна с гледните точки, приоритетите и целите на лидера на "Атака" Волен Сидеров, председателя на ДСБ Иван Костов, Яне Янев от РЗС, Мария Капон от Единна народна партия (ЕНП), Борислав Сандов от "Зелените", Емил Кабаиванов от СДС, Филиз Хюсменова от ДПС и председателя на "България на гражданите" Меглена Кунева.

Сега ще ви срещнем с едно от лицата на протестиращите, довели до предсрочните парламентарни избори.

Янко Петров е от организаторите на недоволството в София. Заедно с Ангел Славчев и Дончо Дудев създадоха "Движение за граждански контрол", което ще се включи в изборите на 12 май. Те бяха категорични, че няма да участват в листите за кандидат-депутати, а ще излъчат свои кандидати чрез листата на партия "Демократична гражданска инициатива" на Стефан Пеев.

Янко Петров работи във фирма за управление на сгради и учи във Великотърновския военен университет. Завършил е техникум "Финна механика и оптика" в София. Има следдипломна квалификация "Предприемачество и мениджмънт в туризма". Започва да изразява гражданската си позиция още преди три години, когато се включва в протестите за горивата.

Г-н Петров, какви са очакванията ви от изборите? Смятате ли, че ще успеете да минете бариерата от 4%?

- Много е трудно да се работи с ограничения, тъй като нямаме почти никакви финанси. Трудно е да кажем къде бихме се позиционирали, тъй като повечето социолози дори не ни включват в проучванията. Но каквото и да се случи, ние ще продължим борбата. Единственото нещо, което можем да обещаем е, че няма да се откажем.

Ние тримата – аз, Ангел Славчев и Дончо Дудев няма да влизаме в парламента, ние сме извън листите. Смятаме, че дори да излъчим група от хора, те ще са т. нар. граждански контрол. Всички хора, които излъчихме са или организаторите по градовете или такива, на които смятаме, че можем да имаме доверие.

Бяхме отворили "борса" за депутати. Хората изпращаха автобиографии, мотивационни писма, предложения – какво е ценно и какво може да се направи за България.

В началото не желаехме да се влиза в политиката. Това ни изигра както добра, така и лоша шега. Имаше партии, които веднага се възползваха от това, видяха в протестите нов електорат, който започнаха целенасочено да изтеглят. Но това ни даде възможност да изчистим и нашата структура. Хората, които бяха жадни за власт, се преориентираха още в началото и отидоха към листите на другите. Една от победите ни е създаването на Обществен съвет към министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Лека полека в енергетиката започнаха да излизат истините. Ние продължаваме да искаме да се разсекретят всички енергийни договори. Лошото е, че хората, които са ги разписали, се крият зад груповата отговорност и в момента за пореден път очакваме повишение на цената на тока на базата на предишни подписани договори.

Как приемате партиите, които вдигнаха рейтинга си на гърба на протестите – като конкуренти или като партньори?

- Съюзници нямаме и не търсим такива. Когато лидерът на "Атака" Волен Сидеров излезе да прочете нашите искания, го помолихме да ги адаптира. Исканията ни бяха входирани при бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев още май месец миналата година.

Ако влезете в парламента, коя партия бихте подкрепили и при какви условия?

- Нито една партия. Оставаме си като граждански контрол, не търсим коалиция с никого. В момента в предизборните си кампании партиите използват абсолютно всички средства. Всички политически сили са много добре структурирани, разполагат с ресурси и искат да запазят старото статукво. Ако направим промените в Изборния кодекс, дори и нас да ни няма, ще сме подсигурили едно ново начало за България.

Кои според вас са трите най-важни приоритета пред бъдещото ново правителство?

- Най-важни са Изборният кодекс, съдебната система, икономиката и образованието. Съдебната система трябва да се промени, за да могат да се махнат партийните квоти и да има мандатност на Висшия съдебен съвет и съдиите. Да могат да кандидатстват за позицията на всеки 5 години, за да има взаимозаменяемост. Съдебната система трябва да се освободи, за да може политиците да се съдят и по време на техния мандат, а не да си гласуват амнистии и после да не може да им се търси отговорност.

Сегашната данъчна политика не ни харесва. Трябва да се увеличат налозите на монополните фирми. Средствата от събраните данъци могат да се ползват за нисколихвено финансиране на малкия и среден бизнес от страна на държавата. За съжаление проблем се оказва и невъзможността на европейските евтини кредити да достигнат до малкия и среден бизнес.

Здравната каса трябва да се закрие и на нейно място да се върне старата система, която, за съжаление, беше погубена. Закриването на държавните болници и откриването на тяхно место на частни беше целенасочено. Всеки един от водещите лекари има кабинет в частна клиника и преориентира клиничните пътеки към частните болници. Трябва да има еднакво здравеопазване във всички региони на страната. Някои хора виждат в здравеопазването печеливша структура, но това за мен е социален приоритет.

За момента не може да дадем адекватна реакция за социалната сфера, тъй като не сме се запознали докъде точно е стигнало дъното, какви ангажименти са поети от страна на предишните управляващи и докъде може да стигне бюджета за това нещо. Не можем да говорим за повишаване на заплати и пенсии в момента, тъй като това е популистки ход.

Социалните придобивки са свързани с постъпленията от монополистите или олигарсите. В това определение влизат и хранителните вериги. Трябва да бъдат взети съответни мерки, които да стимулират българския производител.

Какви са тези мерки?

- Държавата разполага с богат набор от възможности. Тя трябваше да се намеси пряко още преди стартирането на тези вериги. Трябва да елиминираме възможностите търговските вериги да натискат българските производители да свалят от печалбата си, за да излизат конкурентни. За сметка на това хипермаркетите генерират много по-големи печалби. Известен факт е, че търговските вериги искат от фирмите такса за рожден ден, както и по 14 лв. на сантиметър от щанда, на който се излагат продуктите му. През по-големите вериги се източват огромни ресурси. Неслучайно в момента се атакува българския производител.

Спряха с наредба шприцването на пилешки продукти – вкарването в тях на вода и солиеви разтвори над нормата, но никой не казва какво се случва с вносните стоки. Веднага трябва да се въведе същото ограничение и за вносителите. Никой от правителството не се сети да поиска технологията от самите преработватели, да се види какво има в месата, които ни продават. Българският производител изведнъж се изчисти, стана един от най-добрите заради наложените мерки. В същото време обаче Европа лансира боклуците на ниски цени в България. Така на практика се оказва, че ние съсипваме собственото си производство.

Аз не харесвам част от имплементираните рамки на Европейския съюз в енергетиката. Има техническа възможност газовите монополисти като "Булгаргаз" да бъдат изключени от скъпото производство на ток. Това може да стане като подгряването на водата в "Топлофикация – София" мине от газ на електричество. Това ще доведе и до падане на цените.

В момента енергетиката произвежда четири пъти над необходимото. В момента предстои към енергийната система на страната да се присъединят още 1500 мегавата възобновяеми енергийни източници.

Кое е първото нещо, което бихте направили, ако влезете във властта?

- Задължително се насочваме към съдебната система и Изборния кодекс. Нямаме вариант да не се носи отговорност от самите политици, да не могат хората ги отзовават. В момента те влизат в парламента и се обетоват, спират да чуват народния глас.

Може ли да ни уверите, че няма да купувате гласове и няма да се възползвате от контролиран вот?

- Никога не сме разчитали на подобно нещо. В Ловеч, например, съм си раздавал сам листовките. В момента гласове се купуват със същите пари, които са взети от хората. Това е неморално и отдавна хората, които са започнали да го правят, трябваше да са зад решетките. Малко да бъде по-интелигентен човек никога не би взел парите, а би ги набил още на улицата – това са неговите пари.

По време на протестите всички партии се изредиха да идват да ни предлагат пари, за да може протестиращите да носят техни значки. Понеже отказахме, те се принудиха да вкарват лица в протестите. Не е нужно, когато имаш цели и идеали да търсиш такава подкрепа, която е временна. Ако бяха силни и бяха градили общество в България, нямаше да се налага да си купуват гласове. В момента те са дискредитирани и се опитват да вземат властта чрез даването на пари. Нашите деди не са се били, не са проливали кръвта си, за да може България да се продава на фондовите борси като акции и облигации.

В момента партиите водят политика на съхраняване на ресурс. Кампаниите им не са толкова масови, тъй като никой от тях не очаква, че тези избори ще са решаващи. Всички партии смятат, че в момента вотът е разпилян и най-вероятно ще се наложи да има нови избори. Ако дойде момент, в който нашето движение го няма – дали са ни притиснали и са ни прибрали зад решетките, защото го има и този вариант при връщане на ГЕРБ, търсете персонална отговорност на тези, които управляват.

Читателите на iNews питат какво бихте направили с монополите, ако успеете да влезете в парламента?

- Политиката на раздържавяване, която се води, превърна България в една икономически зависима страна. Оказа се, че страната ни храни тъй наречените водещи икономики, закупили части от сектори, които преди това са вкарвали пари в нашата хазна. България не може да се изхранва само от данъци и да чакаме европейските програми. Приоритет за страната ни е да остане в Европейския съюз, но определено България трябва да отстоява позициите си, които да я запазят като такава. Раздържавяването даде възможност на псевдодемокрацията да изкупи нашата икономика. Държавата трябва да има своя собственост, за да може да черпи ресурси от там. Изходът от ситуацията е един – страната ни да си върне икономическите стълбове.

Последните правителства продаваха водещите фирми, които умишлено бяха докарани или изкарани пред обществеността, че са на загуба, за да се продадат за жълти стотинки. Веднага след продажбата на "Булгартабак", още първата година, дружеството генерира печалба. С идването на власт на ГЕРБ доходите бяха замразени.

Акцизите за алкохол и цигари предсрочно бяха повишени. Това означава, че покупателната възможност на хората намалява. Отвориха се контрабандните канали. Това доведе до генериране на загуби за "Булгартабак" и отстъпление от пазара. Това срина акциите на компанията почти наполовина. Сега след продажбата контрабандните цигари започнаха да изчезват. 

Водещи

Най-четени