Старт на градушките, първа под прицел е Монтана 31.07 | 17:02

Мощни гръмотевици пронизват Пловдив, небето кънти и в столицата

От Теодора Кокаланова

С какво свързваме лятото-със слънце, горещо време и препичане под топлите слънчеви лъчи. Е, за съжаление лятото на 2014 по всяко вероятност ще се запомни с честите валежи от дъжд, спускащият се мрак от небето посред бял ден, пронизващите гръмотевици и светкавици, градушките. И днес няма да ни се размине. Над столицата вече притъмня. Мощни гръмотевици разтърсват небето и ни вещаят силен дъжд. 

Градушка е паднала над Монтана, съобщиха от Хидрометеорологичната обсерватория в града. Тя е продължила около 7-8 минути. По същото време над града е завалял и проливен дъжд, придружен с гръмотевици и вятър със скорост 15-17 метра в секунда, предаде агенция "Фокус". Падналият дъжд е 25 литра на квадратен метър и количеството ще се увеличава, обясниха от Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана. 

Дъжд, придружен с гръмотевици, вали и в Пловдив. Пътните настилки в града са мокри. Очаква се валежите да продължат и през нощта. Очаква се в цяла Западна България да паднат интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. 

Във Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Перник и Кюстендил е обявен жълт код за потенциално опасна метеорологична обстановка. Очакванията са да паднат валежи между 20 и 30 л/кв. м, с локални извалявания до 50-60 л/кв. м.

По думите на експертите прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но трябва да бъдем внимателни. Бъдете в течение на очакваните климатични условия и по възможност избягвайте рисковете, съветват от НИМХ.

Водещи

Най-четени