Българският "човек-паяк" основава организация за въздушно, планинско и водно спасяване 29.05 | 12:43

Новата структура ще работи на доброволчески начала

От Пламена Вълчева

Българският "човек-паяк" Иван Кристоф ще основава неправителствена организация за въздушно, планинско и водно спасяване. Новата структура ще работи на доброволчески начала. Всяка нужна екипировка ще бъде предоставена от основателя й Кристоф.

Организацията ще се занимава с доброволци, които ще извършват височинно/въжени спасителни дейности по земя (и под земя), вода и въздух. Това стана ясно на неговата презентация "Създаване на НПО за спасяване и самофинансирането му", която се проведе в Аулата на Нов български университет.

"Най-важното нещо, което искам да се знае е, че това ще бъде некомерсиално, доброволно начинание в обществена полза и няма да допусна да се превръща в бизнес. Затова и няма да искаме заплащане от обектите на спасителните дейности" - категоричен е Кристоф. 1293018

Той има дългогодишен опит в спасителни дейности, височинни операции и е поставял различни рекорди в сферата на катеренето и спускането от хеликоптери.

Кристоф добави, че всеки, който иска да се включи в новата организация, е добре дошъл, но с нагласата, да не очаква възнаграждение за това. Той изказа разочарованието си, че доброволчеството не е добре урегулирано в България. Желаещите ще бъдат обучавани в екстремни дейности, които се използват в екстремални ситуации и екстремни спасителни акции. 

1293019

Водещи