Разследващи: 7-те куршума в Стоименов са акт на отмъщение 08.01 | 19:05

Мотивите за убийството на бизнесмена, свързан някога с ВИС-2, са лични или финансови

От iNews.bg

Акт на отмъщение е показното убийство на бизнесмена Веселин Стоименов, гласи основната версия по която работи полицията. 53-годишният бивш висаджия, известен в ъндърграунда като Веско Дебелия, бе застрелян снощи около 20.30 часа във входа на жилищен блок в затворения жилищен комплекс "Градина" на "Симеоновско шосе". Изстрелите са били седем с пистолет "Макаров”. Седмият е контролен, което значи, че убийството е акт на отмъщение, предаде bTV, като се позова на разследващите.

Към събраните доказателства вече са добавени и записите на камерите на входа на жилищния комплекс.

Две са версиите, по които работят следователите. Според едната убиецът е един и е действал самостоятелно. Според втората убийството е подготвено от трима души - един е стрелял, вторият е карал автомобила, с който са избягали, а третият е осигурявал сигурността на престъплението.

Веселин Стоименов е отивал снощи на гости при своя позната, когато е бил прострелян, каза по-рано пред журналисти говорителят на СГП Павел Панов. Именно тази жена е открила надупченото на решето тяло на бизнесмена. Той обясни, че разследващите работят по две основни версии - бизнес интереси или личен мотив.

Стоименов никога не е осъждан и няма висящи дела, посочи Панов.

Веско Дебелия бе сочен за наследник на убития бос на ВИС-2 Георги Илиев и фактически ликвидатор на активите на групировката. За Веселин Стоименов се знае, че през 2005г. пое бизнеса на ВАИ холдинг или ВИС 2 и на застрахователната компания ВИС. Име, което и до ден-днешен е синоним на рекет над дребния и средния бизнес, припомня "24 часа".

ВИС е основана през 1991 г. от бившия състезател по борба Васил Илиев и 4 години по-късно той бе убит. Бизнесът и групировката пое по-малкият му брат Георги Илиев, а компанията бе прекръстена наа ВАИ Холдинг, тоест - "Вярност, инвестиции, сигурност", но неофициално - "Васил Илиев Секюрити”. 10 години по-късно Георги Илиев също бе убит показно в Слънчев бряг в собственото си заведение в присъствието на стотици хора.

Интересите на холдинга са в областта на спорта, туризма, хазарта, строителството на недвижими имоти и търговията с горива. След убийството на Георги Илиев разстреляният снощи Веселин Стоименов е юридическият ликвидатор на холдинга. Той пререгистрира компанията в нови фирми и разпределя активите й. Така в последните 10 години никой не чува нищо за ВАИ Холдинг, защото на пазара няма такова дружество. Това е периодът, в който некомпрометирани хора с бели якички изчистват името на фирмата. Тази схема се повтаря обикновено, когато се перат пари.

 

 

Водещи

Най-четени