Бум на морбили в бежански лагери в Турция 27.09 | 11:56

Вероятно е епидемия да възникне и в Сирия, казва експерт

От iNews.bg

В бежанските лагери в Турция вече има малки епидемични взривове от морбили. Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на седмата национална среща "Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика" в Министерския съвет.

По думите му за по-малко от година у нас са имунизирани 180 000 души от уязвимите общности.

"На вратата ни чукат и други предизвикателства", каза Кунчев.

Според него с оглед на срутилата се здравна система в Сирия и ниското ниво на имунизации в страната от последните две години, е много вероятно там да възникне епидемия от морбили. В момента в Израел има 91 положителни проби за диполиомиелитен вирус от канална вода и 46 проби от хора.

Той припомни, че по препоръка на Световната здравна организация до 2015 г. трябва да се ликвидират заболяванията морбили и рубеола.

У нас първият регистриран случай на морбили е от април 2009 г., когато разболял се строителен работник се връща от Германия. Заразата бързо се разпространява основно сред ромските махали в Разградско, Шуменско, Силистренско и Добричко, а след това се прехвърля в Югоизточна България. В края на 2009 г. в Сливен приетите в болница достигат 1200, а прекаралите заболяването при домашно лечение са в пъти повече. Епидемията отнема живота на 24 деца, допълва БТА. 

Кунчев посочи, че достъпът до ромските общности остава силно затруднен, като в районите където те живеят, посланията на държавата много рядко могат да достигнат. Причината, според него, е не само в езиковата и културната бариера.

"Колкото е вярна истината че ромите не искат и не водят децата си на имунизация, толкова е  вярна и другата истината, че когато поискат да ги водят, нямат финансова възможност да го направят", коментира държавният здравен инспектор. 

Водещи

Най-четени